15 de December de 2016 / Salut / No Comments

Quins canvis es produeixen en el nostre organisme durant el procés d’envelliment?

El procés d’envelliment comporta una sèrie de canvis en la composició corporal, aparell digestiu, aparell múscul-esquelètic, etc., que es van manifestant al llarg dels anys i a ritmes molt diferents d’un individu a un altre, influenciats tant per factors genètics, com per ambientals i d’estil de vida.

Per tal d’entendre-ho, a continuació s’expliquen les modificacions que tenen lloc en el nostre organisme amb el pas del temps:

El pes i la talla

La talla pot disminuir un centímetre per dècada a partir de l’edat adulta. El pes acostuma augmentar a partir dels 40 anys sovint degut a un augment del greix que pot acumular-se especialment on menys ens agrada, és a dir, a la zona abdominal en el cas de l’home i en malucs, glutis i cuixes en el cas de las dones. En la dona, la menopausa marca sovint una redistribució del greix corporal amb tendència a acumular-se a la zona abdominal amb increment del perímetre de la cintura. També és habitual veure homes prims que tenen un abdomen molt voluminós. Cal vigilar l’augment del perímetre abdominal tan en homes com en dones, ja que és factor de risc de malalties cardiovasculars, diabetis, hipertensió, entre altres.

La musculatura

La massa muscular també disminueix amb l’edat i la massa grassa augmenta. El teixit muscular és el més afectat i entre els 20 i 80 anys es pot haver perdut
fins a un 40% de la massa muscular. Una de les conseqüències d’aquesta pèrdua és l’augment del greix corporal especialment el de l’abdomen. Els òrgans (cor, fetge, ronyons, etc.) també disminueixen de volum i paral·lelament hi ha disminució progressiva de l’aigua corporal. Aquest fet comporta una disminució del metabolisme basal, que és la energia que gasta el nostre organisme en situació de repòs. Per tant, si el nostre cos gasta menys energia hi ha més risc d’incrementar de pes. Per prevenir aquesta pèrdua de massa muscular que succeeix de forma natural al llarg dels anys es recomana incorporar activitat física diària i com a mínim tres vegades per setmana, activitats vigoroses (de força) que reforcin, en particular, els músculs i els ossos.

L’esquelet

En relació amb la massa òssia, s’observa amb el pas dels anys una disminució de la densitat de l’esquelet entre un 8 i un 15%, especialment en dones entre els 45 i els 70 anys. Aquesta disminució en els homes és més tardana. Quan la pèrdua de la densitat òssia és important es parla d’osteoporosi que incrementa el risc de fractures i aixafaments vertebrals.

Poden aparèixer també problemes articulars, com l’artrosi, que potencia el sedentarisme i per tan augmenten el risc d’obesitat.

La pell

La pell és un dels òrgans que fa més visible l’envelliment. Les arrugues, la fiacciditat, la sortida de cabells blancs i també la pèrdua de cabell són uns dels signes que més tradueixen l’edat de les persones. Alguns dels canvis que es produeixen son l’aprimament de la capa externa, l’augment de les taques fosques, especialment en les àrees exposades al sol (com la cara, les mans i l’escot) i els problemes amb el teixit connectiu que afecten l’elasticitat de la pell. Hi ha també una disminució de les secrecions de les glàndules sebàcies sobretot en les dones desprès de la menopausa que propicia la sequedat. Per altra banda, hi ha menys retenció d’aigua i això també afavoreix l’aparició d’arrugues.

Els canvis de la pell estan estretament relacionats amb la genètica, els factors ambientals i l’alimentació, però sobretot amb la exposició al sol, sobretot en persones de pell blanca i ulls clars.

Què passa amb el colesterol i totes aquelles alteracions que presenten “la gent gran”?

S’observen modificacions en la concentració en sang tant del colesterol com de la resta dels greixos circulants(és freqüent trobar augment del colesterol a
partir dels 40-50 anys sobretot en persones amb excés de pes). Així mateix, sovint es pot constatar l’augment del risc de patir diabetis tipus 2.

Tots aquestes alteracions juntament amb l’augment de la tensió arterial que també és molt freqüent en aquesta edat unit a l’excés de pes són grans factors
de risc de les malalties cardiovasculars (infart de miocardi, angina de pit, ictus, etc.).

Sistema digestiu

Pot haver-hi disminució dels moviments intestinals, de les secrecions digestives i de la microbiota intestinal que fa que les digestions siguin més llargues amb presencia de gasos, sensació d’abdomen inflat, canvis en el trànsit intestinal (estrenyiment i diarrees) entre altres situacions. Donada la importància merescuda de la microbiota intestinal hem considerat adequat dedicar-li un apartat.

Amb l’envelliment augmenta el risc de patir altres malalties molt invalidants com són les neurològiques, especialment l’Alzehimer i el Parkinson.